
 

 

GOVERNMENT OF INDIA 

MINISTRY OF LABOUR AND EMPLOYMENT 

RAJYA SABHA 

UNSTARRED QUESTION NO. 1847 

TO BE ANSWERED ON 16.03.2023 

 

NEW OPTION FOR HIGHER PENSION BY EPF PENSIONERS 

 

1847. DR. JOHN BRITTAS: 

 

 Will the Minister of Labour and Employment be pleased to 

state: 

 

(a) the total number of EPF beneficiaries on account of enabling the 

new joint option for higher pension as per the recent Supreme 

Court's judgment; 

(b) the quantum of monthly pension payout on account of the new 

pensioners in the higher option category; 

(c) whether Government would consider granting an option to those 

employees, to enable them to contribute towards Pension Scheme 

on their own, where employers are not contributing on actual 

salary; and 

(d) if not, the reasons therefor? 

 

ANSWER 

 

MINISTER OF STATE FOR LABOUR AND EMPLOYMENT 

(SHRI RAMESWAR TELI) 

 

(a) & (b): The total number of beneficiaries in accordance with the 

directions given in the Hon’ble Supreme Court judgement dated 

04.11.2022 will  depend   upon  the  employees exercising joint 

option  and the number of such employees who are eligible. The 

quantum of monthly pension pay out for such pensioners will depend 

upon the number of eligible members exercising the option for pension 

at higher salary. Till 09.03.2023, 1,20,279  applications/ 

joint options were applied online at Unified Portal of Employees’ 

Provident Fund Organisation (EPFO) by the employees.  
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(c):   As per instructions issued by EPFO in accordance with the 

judgment of Hon'ble Supreme Court dated 04.11.2022, joint option for 

pension on higher wages is available to only those employees where 

employee's and employer's contributions were on actual salary 

exceeding the prevalent wage ceiling and who did not exercise joint 

option under the para 11(3) of the pre-amendment Employees’ Pension 

Scheme (EPS), 1995  (since deleted) while being members of the EPS, 

1995 and were members prior to 01.09.2014 and continued to 

be members on or after 01.09.2014. 

 

(d):   No such provision exists in EPS, 1995. 

 

****** 

 

 


